Repase je rozebrání zařízení, jeho prohlídka a renovace a opětovné sestavení do původního stavu. Repase se mnohdy provádí například v rámci ukončení zkušebního provozu (často ji lze ztotožnit s generální opravou).

V rámci repase mohou být některé součásti nahrazeny novými, popřípadě očištěny, prohlédnuty, opraveny. Pro některé rutinní typy repasí existují i speciální repasní sady nářadí a náhradních dílů. Repasovaná zařízení jsou levnější než ta nová.

Mezi repasem a bazarovým zbožím je několik zásadních rozdílů. Repasuje se pouze krátce použitá IT technika, která před i po repasi projde odborným prověřením a důkladným testováním každého kusu. To je asi ten nejzásadnější rozdíl.

U bazarového zboží nemáte jistotu, že notebook nebo PC prodejce před nákupem zapnul nebo zkontroloval. O testování se nedá vůbec mluvit, na to bazaroví prodejci nemají kapacity.

Nejčastěji se repasují počítače, notebooky, tiskárny, mobilní telefony, tablety. Repasované zboží se otestuje, vyčistí, případně naformátuje a následně dodává na trh s vlastními službami, servisem a garancemi.

Repasované výrobky bývají často levnější než nové a v mnoha případech také kvalitnější než nízkonákladové zboží, a to díky původnímu zaměření na firemní sektor, kde jsou kladeny vysoké požadavky na kvalitu a celodenní provoz bez výpadků.

Repasované jednotky jsou považovány za ekonomičtější a šetrnější k životnímu prostředí než nové výrobky. Repasování šetří desítky milionů tun produkovaného materiálu na celém světě.

Skvělou alternativou k novým produktům jsou předváděcí. Jedná se o zboží, které bylo pouze jedenkrát vystavené na některé z marketingových akcí. Kvůli porušení originálního balení, cena zařízení klesne až o 40%. Rozdíl mezi novým a předváděcím notebookem často ani nepoznáte.

K čemu budete kupovat nový notebook, když za jeho výkon zaplatíte mnohem více peněz, než u repasovaného?